Sleutel afgebroken in het slot. Wat nu?

afgebroken huissleutel

Het komt vast wel eens voor dat je gebeld wordt door een vriend/vriendin/familielid, of je even kunt komen met een reservesleutel. Het gebeurt regelmatig dat mensen hun sleutels verliezen namelijk. Of natuurlijk vergeten. Maar het gebeurt ook regelmatig dat er sleutels afbreken in sloten. Dan kan je niet een familielid bellen. Dan moet je een slotenmaker Den Haag bellen.

Het probleem zelf verhelpen is namelijk vrij lastig. Het is overigens wel mogelijk. Wat je alleen niet moet doen is het stukje sleutel uit het slot proberen te krijgen. Het kan zo zijn dat je dan schade aanbrengt aan het slot, waardoor het vervangen moet worden. Je moet ook niet proberen om het stukje er met een andere sleutel uit te drukken. Er is namelijk een kans dat je het stukje dan alleen maar verder door duwt. Het wordt dan nog moeilijker om alles weer goed te krijgen.

Wat je wel kunt doen, is met speciaal gereedschap de hele cilinder vervangen. Dit is natuurlijk wel iets wat je moet kunnen. Als je de handigheid niet hebt, zou ik er eerder over denken een slotenmaker te bellen. Naast die van Den Haag is de slotenmaker Leiden ook een hele vakkundige die zeker is aan te bevelen.

Wil je het toch zelf doen? Dan begin je met het eventuele veiligheidsbeslag eraf te halen. Daarna kan je met een baco de cilinder afbreken. Als je dat hebt gedaan, moet je het slot nog open maken. Dit kun je doen met een bouwsleutel. Deze kan je kopen voor een paar euro.

Mocht je toch een slotenmaker willen bellen, is dat misschien de beste optie. Slotenmakers lossen dit soort dingen dagelijks op, dus weten goed wat zij doen. Daardoor is het een simpel klusje. Het kost gelukkig niet veel als de slotenmaker dit moet verhelpen. In ieder geval minder dan als je het slot kapot maakt. De meeste slotenmakers zijn ook nog eens vierentwintig uur per dag open.