Verbouwing huis pas na betalen aftrekbaar

verbouwing-huis-aftrekbaar

De Hoge Raad verscherpt de voorwaarden waaronder iemand de hypotheekrente voor verbouwingen kan aftrekken. Voor huiseigenaren die de rente op een lening voor verbouwing of onderhoud van het huis, willen aftrekken, geldt met onmiddellijke ingang dat die rente pas kan worden afgetrokken vanaf het moment waarop de uitgaven zijn gedaan.

Tot voor de uitspraak van de hoogste rechterlijke instantie was het zo dat huiseigenaren de rente voor een dergelijke lening al konden aftrekken als de lening was aangegaan. Het was het ministerie van FinanciĆ«n die helderheid over de wijze van deze hypotheekrenteaftrek wilde krijgen en de zaak tot aan de Hoge Raad toe doorzette. Volgens Frank van Loon, directeur collectief ledenbelang van Vereniging Eigen Huis betekent de uitspraak overduidelijk minder renteaftrek voor een woning. “Het wordt ook ingewikkelder omdat huiseigenaren precies moeten gaan bijhouden wanneer ze wat hebben betaald.” In het oude geval mocht iemand bijvoorbeeld na een afgesloten lening van 40.000 euro op 1 januari 2004 al de rente die betaald moet worden op die lening, aftrekken van de belasting, of de rekeningen nu al wel of niet betaald waren. Nu de uitspraak van de Hoge Raad er ligt gelden andere regels. Iemand die 40.000 euro leent op dezelfde datum mag pas de rente aftrekken als hij bijvoorbeeld de rekening op 30 maart 2004 betaald heeft. Als de rekeningen in delen worden betaald, mag ook pas ten dele de rente worden afgetrokken.
Toch moest het ministerie van Financiƫn ook bakzeil halen in dit arrest. De Hoge Raad legt een bepaalde belastingregel ruimer uit dan het ministerie. Volgens de rechtsinstantie maakt het niet uit als van de rekening waarop het geld voor de verbouwing is gestort, geld is gehaald voor de aankoop van een auto. Als het geld voor de verbouwing of onderhoud maar liquide voorhanden is. Voor de uitspraak van de Hoge Raad schrapte de belastinginspecteur de renteaftrek in bovenstaand geval.

Geef een reactie